вторник, 1 декември 2015 г.

Малко полезно инфо за кавказките държави

Тъй като напоследък съм се загледал отново по дестинация "Кавказ" (с оглед на патакламите по арабския свят се отказах от пътувания натам), а инфото в нета е наистина отчайващо малко, или непълно, или неточно, си позволих да спретна набързо тази темичка, като ще се старая да допълвам отвреме навреме с нова информация. То не, че много народ се е засилил да пътува натам, но се надявам все на някого с нещо да бъда полезен:)

Страни в региона: Грузия, Армения, Азербайджан.
Субекти на Руската федерация: Адигейска република, Карачаево-Черкезка република, Кабардино-Балкария, Северна Осетия-Алания, Ингушетия, Чеченска република, Дагестан (от запад на изток)
Отцепили се от Грузия непризнати държави : Република Абхазия (призната единствено от Приднестровската република, Южна Осетия, Науру, Никарагуа, Венецуела и естествено Русия, която ги "освободи") и Южна Осетия (призната от същите + Абхазия естествено).
В състава на Грузия: Аджарската автономна република.
Други: Нагорно-Карабахската република (Република Арцах) - непризната от никого, дори ако не се лъжа официално и от Армения!
Нахичеванската автономна република - де юре в състава на Азербайджан. Явява се ексклав заключен между Турция, Иран и Армения, като към нея се причислява и ексклавът Карки, който е на територията на Армения.
Кавказки емират - непризнато от никого сепаратистко обединение, до 2013-та начело с Доку Умаров (след неговата смърт нямам идея кой го е наследил) на територията на Чечня, Ингушетия и части от Дагестан и Кабардино-Балкария.



Реални дипломатически отношения: такива няма между Турция и Армения заради геноцида от началото на 20-ти век.
Армения и Азербайджан на теория са все още в състояние на война, заради Нагорни Карабах. Военни действия на практика няма, но мирен договор също. От там следва, че и Армения и Нахичеван (като част от Азербайджанската държава) са в същите отношения.
Грузия и Русия май също са доникъде след 5 дневната война от 2008 година.
Същевременно продължават с пълна сила всевъзможните борби за независимост, за власт и надмощие от страна на ред сепаратистки (и не само) формирования в руските кавказки републики, най- вече в Дагестан, Чечня и Ингушетия! Там на практика руската власт контролира само част от териториите на тези републики и то със съмнителен успех!

Затворени граници в региона: В следствие на сложната политическа обстановка в региона на този етап са затворени напълно границите между Армения и Турция, между Армения и Азербайджан, между Армения и Нахичеван, между Нагорни Карабах и Азербайджан, между Грузия и Абхазия и между Грузия и Южна Осетия. Остава частично затворена границата между Русия и Грузия - от няколко години работи единствено ГКПП Верхний Ларс между Казбеги и Владикавказ, но там пропусквателният режим е много несигурен (т.е. преминаването не е гарантирано и е строго субективно).

Визов режим за български граждани

Грузия - Не се изисква виза при влизане в страната до 90 дни.
Посолството на Република Грузия в София се намира на ул. Кричим 65. Работно време на консулският отдел е от 09.00 до 13.00 всеки работен ден. Телефон за контакти: 02/868 54 04
Посолство на Р България в Р Грузия: Адрес: 61, D. Agmashenebeli Ave, Tbilisi, Georgia
тел.: +99532 91-01-94 (95)
На територията на Грузия застраховката Зелена карта не важи. Прави се ГО на ГКПП-тата срещу 55 долара за мотор за 3 месеца (най-късият възможен период). Други такси и плащания няма!

Армения - Не се изисква входна виза за български граждани! 
Посолство на Р България в Р Армения: Embassy of Bulgaria in Erevan, Armenia
16 Sofia str., Nor Aresh Тел.: 00374 10 458 233

На територията на Армения Застраховката Зелена карта не важи! Прави се ГО на влизане (за цената нямам информация). Заплаща се и екотакса, която е в рамките на 60-тина долара!
Забележка: С налична азербайджанска виза в паспорта е възможно да ви откажат влизане на територията на Армения!

Република Арцах (Нагорни Карабах): За Автономна Република Арцах (демек Нагорни Карабах)
също е необходима виза, различна от арменската. Такава се вади от Представителството на Автономната република в Ереван, което се намира на ул. „Зариан“ 17а в арменската столица, като цената за български граждани е 10 евро+2 евро за някакви такси и става в рамките на същия ден. Работното време на въпросното учреждение е в дните понеделник-събота от 9 до 14 часа!
На практика в Нагорни Карабах може да се влезе и без виза, но на теория такава се изисква, така че по-добре не се скъпете за 12 евро, за да си нямате евентуални ядове на ГКПП-то! И тук важи правилото да нямате азербайджанска виза в паспорта!

Република Азербайджан: Изисква се входна виза за български граждани!  За сухопътно влизане в страната се изисква предварително издадена виза, която струва 35 евро (при използване на българска посредническа агенция 80) и се вади от посолството, което се намира в София на ул. "Ч. Дарвин" 6 в кв. "Изток". Работното време на консулския отдел е от 9.00 до 12.30 всеки работен ден. Телефонът на консулският отдел е 02 8170074, а на секретарката 02 8170070, но определено никой не ги вдига!
Съществува и вариант за е-виза, която струва 20 долара. При нея нещата стоят по следният начин: вади се за 14 дни и е с валидност 30 дни. Струва 20 $. Попълва се визова анкета, сканира се актуална снимка, свързвате се с някоя лицензирана към министерство на туризма агенция в Баку, която ще ви е един вид гарант и ще внесе документите ви в онова горното министерство. Агенцията, с която аз се свързах пари не ми поиска, искаха единствено да си харесам хотел, но да ми го резервират те, демек да вземат някаква комисионна за резервацията предполагам. Визата се получава в PDF формат, разпечатва се и се представя при влизане на границата. А, да...знам, че хората пътуващи с дву/четириколесен транспорт към тази страна са пренебрежимо малко, но все пак - при кандидатстване за виза се вписва МПС-то, с което ще се пътува - рег. номер и номер на талона, тоест по някакъв начин визата и МПС-то са обвързани! Не съм наясно какво следва ако в последния момент смените МПС-то или решите да си хванете самолета - ще ли е валидна визита или не ще и въобще как се процедира при подобен казус! 
По-специфичното при издаването на виза е изискването за покана или резервация за хотел, които трябва да са заверени в азерското министерство на еди-какво-си в Баку!
Адрес на посолството на Р България в Р Азербайджан: AZ 1069 Azerbaijan, Baky
34, Oktay Kerimov str.
Тел.: 0099 412 441-43-81
Тел.: 0099 412 441-41-38

Застраховката Зелена карта на територията а Азербайджан не важи! За съжаление нямам информация относно цената на ГО, която е задължително да се направи на влизане! Нямам инфо и за наличието и размерът на евентуална екотакса!

Автономна република Нахичеван На теория, за да влезете на тази територия ви е необходима стандартната азерска виза, но до скоро трябваше и писмено разрешение от министерството на вътрешните работи в Баку, нещо, което е на практика непосилно да се изкара за заблуден български мотУрист, особено като се има предвид, че в тази част туризъм просто не се развива! Получих информация, че това разрешение вече е отпаднало, но за съжаление не съм сигурен доколко е достоверна! Ако приемем, че това е така, тогава единственият вариант за влизане в Нахичеван е по тясната ивица земя между Иран и Армения от турска територия. ГКПП-то мисля, че се казваше Delicu. Другият вариант е да се влезе през Иран откъм град Джулфа, но иранска виза също се вади доста трудно...
Тук със сигурност се плаща екотакса на влизане, но за размерът и нямам информация!

За Републиките в състава на Руската федерация не се изисква нищо повече от това, което се изисква за влизане в Русия. Не мисля да се впускам в подробности, защото такива в нета дал Господ!

За Абхазия : виза за български граждани не се изисква поне на този етап. Влизането и излизането е единствено през територията на Русия!

За Южна Осетия : Там на практика влизането като турист е невъзможно! Има варианти за нелегално влизане в страната, но нито са за нета, нито някой ще тръгне непременно и точно там да ходи, че и да си рискува тиквата да влиза нелегално, за да ги обсъждаме!

За Аджария : Аджария въпреки, че е със статут на Автономна република в състава на Грузия, за нея няма нищо по-различно то това, което се изисква за влизане в Грузия!

Гранични пунктове:

Между Турция и Грузия: Има три пункта, като най-популярният е ГКПП Шарпи между Хопа и Батуми на брега на Черно море. Доста е натоварен, защото на практика той поема основният трафик от Грузия и Азербайджан към Турция. Този ГКПП е на теория между Турция и Аджария (която установихме, че въпреки, че е автономна е неделима част от Грузия).
Вторият пункт е навътре в планините на Малък Кавказ и е ГКПП Posof-Vale и е между турското градче Пософ и грузинският Акхалтсикхе.
Третият граничен пункт при Чилдир е затворен поради липса на трафик (според личните впечатления на Любо Африката).

Между Турция и Армения: границата както вече уточнихме е затворена!

Между Турция и Нахичеванската автономна република мястото за преминаване е едно единствено и това е ГКПП Dilucu.

Между Нахичеванската автономна република и Армения границата е затворена с изключение на един тесен коридор, който води до ексклавът Карки.

Между Нахичеванската автономна република и Иран граничният пункт е отново само един и е между двата града Джулфа (иранският и нахичеванският). Така...оказа се, че има и още един пункт, но информацията, с която разполагам е, че е само за местни!

Между Грузия и Руската федерация ГКПП Верхний лас, което се намира високо в Кавказ в района на Казбеги от Грузинска страна и Северна Осетия от руска.

Между Грузия и Азербайджан пунктовете са два- ГКПП то при Лагодеки на север и този, който е на главният път от Тбилиси за Баку при Червения мост.

Така... По повод "Верхний Ларс" нещата са малко спорни и неясни. По принцип пунктът е замислен като нормален граничен пункт, а не само за местните! Ето и едно клипче от откриването му преди година, където се вижда, че първият преминал пункта е гражданин на Узбекистан. http://www.youtube.com/watch?v=iWgCczdAVzc
Сега, друг е въпроса дали това не е само за пред камерите и какви са реалностите сега! В Кавказ уви ситуацията се променя с часове... Фактически това е единственият възможен път за превоз на товари по суша между Русия и Армения (която както знаем води проруска политика) и затова са тези напъни от руска страна пунктът да работи!

Между Грузия и Армения граничните пунктове са три. Характерното за тях е, че от там не преминават много мотоциклети и явно на служителите им е проблемно оформянето на документите на мотористи! Другото характерно за тези пунктове, насочено към чужденците по принцип е така познатото ни от украинските и молдовски гранични пунктове "Айде да видим колко си склонен да дадеш, за да не висиш тук цял ден!" Доста колеги пътешественици (не само с мотори) се оплакват от подобно явление, уви!

Влизането в Нагорни Карабах е през тесният участък от Армения през прохода Сулемауи. Нагорни Карабах на теория е обграден отвсякъде от Азербайджан, но арменците са си оставили един единствен коридор, по който да имат връзка с Карабах. Отделно от това ако ви е попадала карта на Армения издадена в Армения не се учудвайте, че там Нагорни Карабах от западната си страна е долепен до Армения! Тази част от азербайджанската територия, която се заключва между Карабах и Армения, арменците я броят за своя и оттам също може да се премине от Карабах в Армения и обратно, но...де юре е незаконно! Въобще....кавказки му работи....

За граничните пунктове между Азербайджан и Дагестан, както и между Азербайджан и Иран нямам информация, но и реално това са посоките, които са най-невероятни за шляещи се мотористи от български произход, защото влизането на територията на Дагестан крие доста сериозни рискове (друг е въпроса и дали въобще ще бъдете допуснати от руските военни на територията на Дагестан, а от друга страна пътуващите за Иран обикновено влизат през Турция, а не през Азербайджан, но...някой слънчев ден ще добавя и тази информация!

Забележителности и "must see" места в Грузия:

Преди да отбележа конкретните забележителности ви предлагам едно клипче:
http://www.youtube.com/watch?v=ijN7-yBMWk8&NR=1

Вардзия (Vardzia): Пещерен град. Намира се почти на границата с Армения в Южна Грузия в близост до гр. Акхалкалаки. Достъпна забележителност! Пътят с изключение на последните 9 км е ок.


http://en.wikipedia.org/wiki/Vardzia
http://www.youtube.com/watch?v=78hkK4rx3Us

Давид Гареджа(David Gareja): Скален манастирски комплекс намиращ се в Югоизточна Грузия, в близост до границата с Азербайджан. Преди две години пътят не беше в цветущо състояние, да не кажа, че беше ужасен. Сега как е представа си нямам.

http://en.wikipedia.org/wiki/David_Gare ... ry_complex
http://travel-georgia.blogspot.com/2007 ... areja.html
http://www.youtube.com/watch?v=t7-W_4W79q4


Уплисцихе(Uplistsikhe): също скален град, намиращ се в Централна Грузия на 10 км източно от гр. Гори. Лесно достъпен, особено като се има предвид, че Гори е на главният път Турция-Азербайджан.

http://en.wikipedia.org/wiki/Uplistsikhe


Мцкхета (Mtskheta): Старата грузинска столица, намираща се само на 15 км от сегашната-Тбилиси, на магистралата Гори-Тбилиси.

http://www.nasamnatam.com/grad/Mcheta.html
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1% ... 1%82%D0%B0

 И понеже Грузия е страната на многото църкви , ето и малко църковни забележителности:

Катедралата на Баграт (Bagrat's cathedral): Намира се в град Кутаиси в Западна Грузия.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bagrati_Cathedral
http://www.kutaisi.com.ge/index.php?opt ... &Itemid=29

Манастирът Гелати (Gelati monastery): Намира се в град Кутаиси. Част от манастирския комплекс е катедралата Баграти.
http://en.wikipedia.org/wiki/Gelati_Monastery

Никортсминда (Nikortsminda): Намира се в близост до град Амбролаури в масива Рача, част от планините на Голям Кавказ.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nikortsminda_Cathedral
http://www.gotocaucasus.com/Nikortsmind ... minda.html

Gergeti trinity church: Намира се в Североизточната част на страната в планините Казбеги, част от Голям Кавказ, в близост до границата със Северна Осетия. Изключително пленително място, а и относително достъпно след пускането на ГКПП Верхний ларс и оправянето на пътя в негова чест.
http://en.wikipedia.org/wiki/Gergeti_Trinity_Church
http://www.pbase.com/la_vista_baby/ge_gergeti

Манастирът Джвари (Jvari monastery): Извисява се на един хълм над Мтскхета (старата грузинска столица).
http://en.wikipedia.org/wiki/Jvari_(monastery)

Катедралата "Св. Георги" в Алаверди : Намира се на 25 км източно от гр. Акхмета, регион Какхети, Източна Грузия.
http://en.wikipedia.org/wiki/Alaverdi_Monastery
http://www.youtube.com/watch?v=R7NqHn6ykM4

Dmanisi Museum-Reserve of History and Architecture: Намира се на сравнително труднодостъпно и затънтено място в Южна Грузия в Малък Кавказ, в близост до арменската граница.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dmanisi
http://archaeology.about.com/od/dterms/g/dmanisi.htm


гр. Сигнаги (Sighnaghi): Много впечатляващо малко градче в източната част на страната! За мен Сигнаги е някакъв микс между нашенските Несебър, Трявна, Копривщица, но в не толкова туристически вариант сякаш... Градът е разположен на един хълм, от който се открива невероятна гледка към долината и планините на Голям Кавказ в далечината. Изключително чисто, поддържано, романтично ако щете градче, в която почти всяка къща има стаи за гости на съвсем разумни цени. Част от градът е в рамките на старият град, т.е. заключен между крепостните му стени, с тесни калдъръмени улички и множество занаятчийски дюкянчета!
http://en.wikipedia.org/wiki/Sighnaghi

http://www.youtube.com/watch?v=3gqfiX5TZUk

Тушети историческа област в Грузия находяща се високо в планините на Кавказ в североизточния край на Грузия на границата с Чечня. Трудно ми е да описвам какво точно му е пленителното на Кавказ и защо точно ТРЯБВА да отиде там човек, но искам само да вметна, че магията на кавказката част на Грузия няма нищо, ама нищо общо с равнинната част на страната и в тази връзка ако някой е ходил в Грузия без да е навлизал в дебрите на Кавказ все едно нищо не е видял! Както ми беше казал един пътен полицай "в Кавказ дори да умреш е красиво"! Така че....ето няколко линка за Тушети и Горно Сванети, пък..."който има очи да гледа, който има уши да слуша" 

http://en.wikipedia.org/wiki/Tusheti

http://www.youtube.com/watch?v=PsMqJldhq0Q
http://tushetilife.blogspot.com/

Горно Сванети
http://en.wikipedia.org/wiki/Svaneti
http://en.wikipedia.org/wiki/Ushguli
http://svanetitrekking.ge/eng/index.htm
http://wikitravel.org/en/Svaneti


Това, което мога да добавя за Сванети е, че имат много забележителна музика, която доста се различава от грузинската! Танците им също са по-различни, както и традиционните им облекла!


С това сякаш искам да изчерпя темата... Всъщност...тя темата е необятна и няма край, но...който има желание да ходи да види - ей къде е Кавказ!
Отново искам да подчертая, че си направих труда да синтезирам цялата тази информация в темата, с идеята ако някой бг мотопътешественик се е запътил натам, да може да почерпи доста оскъдната и противоречива информация намираща се в нета, синтезирана (поне някаква важна според мен част от нея) и на български в една единствена тема! Дано съм успял! Успех на всички през новия сезон и попътен вятър!

Няма коментари: