вторник, 1 декември 2015 г.

Скромна практическа информация за пътуващите към Косово

    Опит за малко синтезирана практическа информация на тема Косово:

     1. Цена на бензина към дата 10.07.2015 г. - 1.02-1.04 евро

     2. Паспорт или лична карта? - На теория се минава само с лична карта. На практика на нас и двата пъти на влизане ни искаха паспортите и ни биха печати от онези, на които сърбите много се кефят. На всичкото отгоре и двата пъти ни питаха сигурни ли сме, че не ни е нужна виза за влизане в Косово, даже вторият път звъняха някъде, за да се уверят, защото явно не ни повярваха...

     3.Цена на Гражданската - за мотор, за 15 дни - 10 евро

     4. Гранични пунктове:

между Косово и Черна гора-единствен работещ пункт Кула между Рожайе и Пейе. Вторият граничен пункт Цакор пролаз засега е затворен без изгледи за повторно отваряне!
между Косово и Македония - два пункта - този по парадният път е Хани и елезит/Блаце по пътя Прищина-Скопие, а вторият е Глобочица през Шар планина в посока Тетово.
между Косово и Албания - официалните като за бели хора са три - Морина между Джаковица и Байрам Цури/ферибота на езерото Комани, вторият е Пруш между Джаковица и Круме, а третият-Морина/Връбница е на магистралата Тирана-Прищина. Има и още три пункта със съмнителни функции и спорно работно време - Orgjost/Orqushë, който е само за пешеходциBorje/Jazhincë - също е само за пешеходци и Шишавец/Крушево, през който спокойно можете да минете дори с МПС, стига да е лято и да е денем
между Косово и Сърбия - не съм компетентен, а и там все още е неясна, мътна и кървава, та не знам как седят нещата...

     5.Пътищата-нищо по-различно от това, на което сме свикнали у нас. Движението е като цяло хаотично и без особени правила, но ми се видя, че има подобрение от предишните ми идвания.

     6. Език - албански - нищо не му се разбира! Не знам колко се мразят със сърбите, но навсякъде си праскахме на сръбско-български и никъде с нищо не ни засвидетелстваха лошо отношение! 

     7. На границите ни предупреждаваха да внимаваме с кого и къде говорим, но ядове не сме имали никакви никъде! Като цяло се движехме с едно наум, ама то важи с пълна сила и за Албания! Все пак тези земи са меката на дрогата, оръжието и трафика на органи и проститутки на Балканите. В северна Албания ни разправяха за двама чехи с мотор дето се вряли по някакви села дето хората си отглеждат трева за разнообразие и...мотора намерили в едно дере, но от чехите ни вест, ни кост...

     Комай е това... Дано съм бил полезен!

     П.п. Да онагледя с няколко снимки албанско косовската действителност около ГКПП Шишавец-Крушево 



Пътят от албанска страна:



Ако се чудите що за маневри правя - ами то трябвало да се мине покрай багера, а не по това, което мен ми заприлича на главен международен път, та се връщам... Пътят в голямата си част е преобладаващо такъв, като изключим няколко серпентини от рода първа, втора, първа, пускаш крак, първа, втора... 


Това е село Шишавец. Някъде в ляво от него на поляната е въпросният пункт, който на всичкото отгоре от пътя не се вижда и трябва да хвърляте боб, за да го нацелите! Иначе като нас ще акустирате в селото. Той пътя просто свършва там!

След като някак нацелите пункта и прешляпате през нивата, следва изненадата от косовска страна - път тип горски, изровен, с камъни и сериозно спускане





Та така... Ако някой има някакви съмнения - грешката е вярна! Това е международният път Shishtavec - Krusheve!

П.п. А ето и една снимка от нета на въпросното ГКПП. Тук като гледам е снимано от някакъв трети път, който изглежда прилично, та нищо чудно и просто ние да сме минали по някаква пряка през нивата вместо по официалното трасе :lol: 


2 коментара:

Crypto Dog каза...

Здрасти forry, може би тук не е най-удачното място, но не намерих друг твой контакт, та имам един въпрос. Видях, че си минавал от Македония - Албания пред КПП-то в близост до Дебър. Аз мисля да го правя обратно - от Албания към Македония. Минава ли се от там? Има ли някакъв проблем с преминаването?

forry каза...

Не знам доколко ще ми е актуална информацията, защото съм минавал през този пункт преди има няма 10 години, но!...ако би трябвало да нямаш никакви проблеми! Напоследък все по-лесно и безпроблемно пресичам тези странни граници между Косово/Албания/Македония/Сърбия/Черна гора, та си мисля, че надали ще ти създават някакви въртели! Иначе нямам представа откъде мислиш да дойдеш на КПП-то от албанска страна? Аз лично пътувах по пътя Дебър-Пешкопи-Кукъс и голяма част от пътя беше обикновен горски черен път. Скоро гледах някакви снимки в нета, че там вече има чисто нов асфалтов път, та мисля че и пътя вече не е проблем! И последно, ако мога да дам един съвет, в Косово и Албания внимавай много! Карат като идиоти!